Sophantering

Som vi informerat om i Mårtensbergsbladet så har vi inrättat ett nytt sophanteringssystem i föreningen. Nu finns 4 nya sopstationer (2 vid Skolrådsvägen, 1 vid Lärarinnevägen och 1 vid Mårtensbergsvägen). De nya sopkärlen är nedgrävda i marken och töms av SRV enligt beställt intervall och finns i närheten av våra tidigare soprum. Vid varje sopstation finns två olika nedkast. Ett för matavfall och ett för hushållssopor.

Utöver att du förhoppningsvis redan sorterar plast, pappersförpackningar och metall, som ju slängs på de återvinningsstationer som finns runtom i kommunen, (vid busshållplats Klenavägen (ej glas) på Sturebergsvägen.  Nedanför Djurgårsplan.  Coop Konsum Tyrestavägen. ICA Maxi och Willys Port 73.)  så är det nu dags att även sortera ut ditt matavfall. 

Nu är det hög tid att vi blir en föredömlig bostadsrättsförening och bidrar till vinster för vår miljö. Matavfallet du samlar in förädlas till fordonsgas som är ett klimatneutralt drivmedel för bilar, bussar och andra fordon. Det minskar oljeberoendet och utsläpp av bland annat koldioxid.

Det är helt förbjudet att slänga kartong, frigolit, plast och metallförpackningar, glas och annat stort i våra nya kärl. De ska slängas på de återvinningsstationer som finns runtom i kommunen. Icke brännbara avfall lämnas på återvinningscentralen i Jordbro. Gå gärna in på www.srvatervinning.se för att läsa på mer om sortering.

En ny nyckel till de nya sopkärlen har delats ut och kvitterats av varje medlem. Den gamla sopnyckeln kommer inte att fungera framöver så när de nya låsen är på plats så kan du lägga den gamla nyckeln i Ettans brevlåda, alternativt slänga den.

Den nya nyckeln kommer även att fungera till de nya bommarna som är uppsatta i området och till cykelförråden. Varje hushåll får EN nyckel. Önskas fler nycklar så kontakta styrelsen per mail. Kostnad per nyckel är 160 kr/st.

Såhär fungerar sorteringen för matavfall

Matavfallet som du sorterar ut, lägger du i en separat brun papperspåse. Påsen bryts enkelt ner i rötningsprocessen och blir till biogas. ANVÄND ALDRIG PLASTPÅSAR TILL MATAVFALLET. Du kommer inledningsvis nu få en stor bunt med papperspåsar. När de tar slut så kan du hämta nya på utvalda butiker i Haninge. De är gratis. Här listas de närmaste butikerna:

  • ICA Maxi stormarknad, Österport 4
  • LIDL Norrby, Torfastleden 1
  • Coop Konsum, Tyrestavägen 4
  • Haninge kommunhus, Rudsjöterrassen 2
  • Coop Forum Haninge, Nynäsvägen 21

Vi delar ut en grön plasthållare till matavfallspåsen som håller påsen någorlunda torr. Använder du en tät behållare finns risken för att påsarna inte ventileras tillräckligt och börjar läcka. Två stycken skruvar bifogas om man vill fästa plastbehållaren på tex baksida diskbänksdörr.

Du får också en informationsbroschyr från SRV som beskriver tydligt vad som räknas till matavfall.

Kontakta SRV återvinning om du känner dig osäker om var du ska lämna ditt sopavfall.

SRV Kundservice
kundservice@srv-atervinning.se

Tel 08-608 90 50